Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lucija Šimičić Klara Bilić Meštrić

Arbanaški na raskrižju : Vitalitet i održivost jednog manjinskog jezika

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2018.
  • 220 str., meki uvez
  • ISBN 9789537963859
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Lucije Šimičić i Klare Bilić Meštrić "Arbanaški na raskrižju. Vitalitet i održivost jednog manjinskog jezika" predstavlja dosad najobuhvatnije istraživanje sociolingvističke situacije u zadarskoj arbanaškoj zajednici. Temelji se na prikazu i analizi kvalitativnih podataka, kao i na kritičkom propitivanju prikladnosti različitih teorijskih okvira u istraživanju manjinskih jezičnih zajednica.

Podaci su prikupljeni intenzivnim etnografskim istraživanjem provedenim radi razumijevanja čimbenika koji utječu na percepciju identiteta, jezika i jezičnih praksi Arbanasa danas, kao i onih čimbenika koji su relevantni za opstanak jezika u budućnosti.

“…knjiga Lucije Šimičić i Klare Bilić Meštrić na svjež i kreativan način uvodi arbanaški jezik i govornike arbanaškog (…) u hrvatsku znanstvenu zajednicu u kojoj nedostaje ozbiljnih znanstveno utemeljenih sociolingvističkih istraživanja. (…). Riječ je o svojevrsnom (socio)lingvističkom aktivizmu koji je usmjeren prema (jezičnoj) zajednici, pa prinos promicanju jezične raznolikosti ne vidi kao puki objekt znanstvenog interesa lingvista, već, sukladno odgovornoj perspektivi u lingvistici, kao resurs koji je koristan za samu zajednicu, u ovome slučaju onu zadarskih Arbanasa.”

(iz recenzije dr. sc. Mislave Bertoše)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –