Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgio Bassani

Vrt Finzi-Continijevih

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Divina Marion
  • 01/2019.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789531424868
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Vrt Finzi-Continijevih" najbolji je iz niza romana talijanskog književnika Giorgija Bassanija s temom života ferarskih Židova. Danas se smatra jednim od najznačajnijih romana talijanske književnosti ikada napisanih, a svjetsku je slavu postigao nakon što je po njemu 1970. godine slavni Vittorio de Sica snimio istoimeni film nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Roman se sada, više od pedeset godina od zadnjega hrvatskog prijevoda pod nazivom "Stari obiteljski vrt" pojavljuje u novom, vrsnom, prijevodu Divine Marion.

Bogataška židovska obitelj Finzi-Contini, kako u životu, tako i smrti, odvojena je od ostaloga svijeta i među njih teško je ući. Njihovu djecu podučavaju privatno, a dane provode igrajući tenis na igralištu smještenom usred divnog vrta kojeg je zbog visoke ograde teško vidjeti, a kamoli u njega ući. Pripovjedač, također Židov, ali manje bogat, zaljubljuje se u, od sebe stariju, Micòl Finzi-Contini, bogatašku mezimicu koja je baš poput obiteljskoga vrta daleka, nedostižna i tajnovita.

Njihova ljubavna priča, koja se ponajviše sastoji od čežnje, očekivanja susreta i čekanja zvona telefona jedna je od najljepših ikada napisanih. Obiteljske tragedije, sve zloslutniji dolazak nacizma priuštit će glavnome junaku tek trenutke blizine sa svojom ljubavi, trenutke koje će pamtiti čitav život.

Giorgio Bassani (1916. – 2000.) jedan je od najznačajnijih talijanskih književnika prošloga stoljeća, pisao je poeziju (zbirke "Zora na staklima", "Epitaf", "Vrlo potajno"), eseje i prozu. Proslavio se romanima o sudbinama junaka iz života nekadašnje Ferrare. Najznačajnijim mu se djelima smatraju: "Ravničarski grad", "Pet ferarskih priča", "Zlatne naočale", "Iza vrata", "Čaplja" i "Miris sijena".

Roman "Vrt Finzi-Continijevih" odmah je prepoznat kao remek-djelo i nagrađen je jednom od najznačajnijih nagrada za talijansku književnost "Viareggio".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –