Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Nasmijati psa

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2006.
  • 134 str., meki uvez
  • ISBN 9531742839
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Prozni prvijenac Olje Savičević Ivančević "Nasmijati psa", zbirka je od 22 kratke priče. Pobrojati što se sve tu nalazi je kao pokušati prebrojati zube nasmiješenom, ovaj put morskom psu - rabota opasna i osuđena na neuspjeh - jer mu novi zubi stalno rastu, kao što na nova čitanja ove zbirke stalno rastu zazubice. Ali, na cijeni su samo nemoguće misije.

Naramak brzopoteznih Prozac priča za bježanje od kuće u kojima se naglo smjenjuju mediteranski humor i još mediteranskija melankolija, uokvirenih - bez obzira radi li se o homoseksualcu koji piše ljubavna pisma po narudžbi, okamenjenim krafnama, raku dojke ili super-junakinji s blagajne kinoteke - nikad završenom odisejom odrastanja. Njihovi akteri su najčešće zanesenjaci, s pomalo ironičnim i ležernim odnosom spram života, što ih ne lišava ljudskih drama, dapače. Kao da hoće reći: život je ozbiljna stvar pa mu ne treba tu ozbiljnost još i dodavati. Izgubio bi na vitalnosti.

Dobri pripovjedački duh Olje Savičević Ivančević kao da je iskočio iz (s)kuta svih onih Robija K. kojima je bila okružena, ali nije zastao u trećem a. Zadržao je duhovitost, premda je odrastao, feminizirao se, melankolizirao, profinio, pomalo ga već snalazi i nostalgija, pa sad, svejednako nedržeći do autoriteta, grabi bižuteriju života i slaže svoje minijature. Biža je je različita, njezin popis je provizoran, otvoren kao Mediteran. Nađe se tako u ovim pričama raspoloženja splitskog festivala, zasijaju posteri pop zvijezda, pa uleti Caveov motiv, ambijentaliziranje nas ponekad podsjeća na Flannery O'Connor, a ispod teksta se nazre Dorin dnevnik, strip-junakinje uvedu pravdu, putuje se filmovima ceste, u avanture, vješto pripovijeda, dok nam filigranski stil sve vrijeme pokazuje da autorica nije slučajno objavila tri zbirke poezije.

Olja Savičević Ivančević rođena je 16. rujna 1974. u Splitu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, apsolventica na Poslijediplomskom studiju iz književnosti u Zadru. Pisala je književnu i kazališnu kritiku, eseje, novinske članke i kolumne, pa i tekstove za glazbu; uređivala studentske časopise i zbornike: "Oblaci" (zbornik Studentskog književnog kluba u Zadru,1997.); "Na trećem trgu" (antologija nove kratke priče Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, 2006.). Objavila zbirke pjesama: "Bit će strašno kada ja porastem" (1988.), "Vječna djeca" (1993.), "Žensko pismo" (1999.).
Zbrirku priča "Nasmijati psa" zaslužila je pobjedom na natječaju novina za kulturu MH Vijenac i nakladničke kuće AGM kao najbolji mladi prozni autor.
Završava pjesnički rukopis pod nazivom "Soundtrack za slijepe putnike", živi u Splitu, plovi na "Morskom čoviku".

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja. Knjige su joj prevedene u desetak zemalja. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost "Jure Kaštelan". Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.

Objavila je zbirke pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" (1988), "Vječna djeca" (1993), "Žensko pismo" (1999), "Puzzlerojc" (2005), "Kućna pravila" (2007), "Mamasafari (i ostale stvari)" (2012); knjigu priča "Nasmijati psa" (2006) i romane "Adio kauboju" (2010) i "Pjevač u noći" (2016).

Za djecu je napisala i dramske tekstove za predstave "Moj prijatelj Mačkodlak", "Som na cilome svitu" i "Legenda o Beskrajnom moru" te na desetke songova. Prema priči "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" postavljena je i kazališna predstava u Gradskom kazalištu lutaka — Split, a potom je objavljena kao slikovnica u izdanju Sandorfa, 2017. (ilustracije Svjetlan Junaković).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Pisci na mreži - Olja Savičević Ivančević –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –