Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carla Hannaford

Pametni pokreti : Zašto ne učimo samo glavom : Gimnastika za mozak

  • Nakladnik: Ostvarenje
  • Prijevod: Davor Stančić
  • 04/2007.
  • 255 str., meki uvez
  • ISBN 9789536827510
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova knjiga na popularan i čitak način objašnjava ulogu tijela u razmišljanju i učenju te opisuje jedinstvene BrainGym® (Gimnastika za mozak) vježbe koje poboljšavaju rad mozga i sposobnosti učenja u djece i mladih.

Biologinja i edukatorica Carla Hannaford govori zašto se djeca moraju kretati i pokazuje posebne "pametne pokrete" - tjelesne aktivnosti koje u potpunosti aktiviraju djetetov potencijal za spoznaju i učenje. U ostalim poglavljima govori o tome što je sve potrebno za zdrav i aktivan mozak.

Prevedena na više od deset jezika, ova je knjiga veliko djelo temeljne važnosti za razumijevanje dječjeg razvoja i obrazovanja, otvara nam nove vidike u razumijevanju međusobnog djelovanja tijela i uma jednako važne za djecu i odrasle.


"Prvi dio, 'Načini spoznaje', usredotočuje se na dječji mozak i tjelesni razvoj - rast tjelesno-umnih sposobnosti kojima djeca uče. Inteligencija, koja se prečesto smatra tek analitičkom sposobnošću, a mjeri se i vrednuje u bodovima kvocijenta inteligencije - ovisi o tijelu više nego što obično shvaćamo. Tjelesni pokreti i emocionalna sigurnost od najranijeg djetinjstva i tijekom cijeloga života igraju važnu ulogu u stvaranju mreže živčanih stanica koja je temeljna podloga učenja. Istražit ćemo tri različita, ali međusobno povezana procesa između djetetova tijela i uma: osjete, emocije i misli. Osjeti koje dijete prima očima, ušima, nosom, jezikom, kožom, proprioceptorima i drugim senzoričkim receptorima koje tek počinjemo razumijevati, temelji su znanja. Tijelo je posrednik učenja jer sakuplja sve osjete koji obavještavaju dijete o svijetu koji ga okružuje.
Zatim ćemo ispitati duboke veze koje međusobno povezuju tijelo, emocije i misao.

U drugom dijelu pod nazivom 'Pametni pokreti', usredotočit ćemo se na važnost kretanja i igre te istražiti zašto i kako integrirajući pokreti poput Brain Gyma® (Gimnastike za mozak), pjevanja, plesa, sviranja, pa čak i prijateljskog hrvanja, pospješuju dječju spoznaju i učenje. Moja očaranost ulogom kretanja i igre u procesu učenja proizašla je iz brojnih čuda kojima sam svjedočila radeći s djecom s "teškoćama u učenju". Tada sam otkrila da su ta djeca mogla lakše učiti kada bismo nastavu započeli jednostavnim, integrirajućim pokretima cijeloga tijela (Brain Gym® vježbama - jednostavnim tjelesnim pokretima koji aktiviraju rad cijeloga mozga, osobito čeonih režnjeva), u sigurnom, razigranom i istraživačkom ozračju.

Naposljetku, u trećem dijelu pod nazivom 'Njega i zaštita sustava učenja', razmotrit ćemo što je sve potrebno za očuvanje zdravlja i aktivnosti dječjeg mozga te njegove spremnosti za doživotno učenje. Kao što ćemo vidjeti, stres je uz svoje već dobro poznate štetne učinke na zdravlje i krajnje štetan za potencijal učenja. Stres je osnovni uzrok mnogih teškoća u učenju kojima svjedočimo u djece s dijagnozama hiperaktivnosti, pomanjkanja pažnje, disleksije i emocionalnih teškoća. Dobit ćete korisne savjete o tome kako u dječjem, a i vlastitom životu smanjiti utjecaj stresa".
(Carla Hannaford)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –