Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roberto Ampuero

Ljubavnici iz Stockholma

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Željka Lovrenčić
  • 03/2008.
  • 279 str., meki uvez
  • ISBN 9789531401715
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Cristobal Pasos, pisac kriminalističkih romana i njegova žena Marcela glumica i prodavačica antikviteta, čileanski su bračni par koji se u Stockholmu susreće s novim načinom života koji je puno slobodniji nego život u njihovoj zemlji. Cristobal jednoga dana pronalazi nešto uznemirujuće: u jednoj od ladica svoje žene nailazi na vrećicu s erotskim rubljem koje ona nije nikad nosila kad je bila s njim. Sumnja da ona ima ljubavnika pokrenut će njegovu nekontroliranu ljubomoru. Odlučuje slijediti svoju ženu i u svakoj njezinoj radnji pronaći će još dokaza za njezinu nevjeru.

Usporedno, njegov susjed Šveđanin Marcus Eliasson, pronalazi svoju suprugu mrtvu - popila je veliku količinu sredstava za smirenje. Policija tvrdi da se radi o samoubojstvu, iako kućna pomoćnica u Marcusovoj kući - Poljakinja čije usluge dijele i Pasosovi - tvrdi da je riječ o ubojstvu. Ta će teorija osnažiti kada i Poljakinja uskoro osvane brutalno ubijena. A onda će kobni događaji uslijediti jedni za drugima...

«Ljubavnici iz Stockholma» uzbudljiv je roman uronjen u pripovjednu vrtoglavicu odličnog kriminalističkog romana. Suvremeni čileanski književnik Roberto Ampuero nas iznenađuje pričom punom tajanstvenosti i lažnih tragova, začinjenom velikom količinom erotike, koja će čitatelja držati u nedoumici do posljednje stranice. Proza Roberta Ampuera je osvježavajuća, životna, kozmopolitska kao rijetko koja, moderna i s obilježjem koje svaki dan sve više privlači: zabavna je.  

***

Suvremeni čileanski pisac Roberto Ampuero autor je 9 detektivskih romana i knjige kratkih priča. U nizu romana poput: «Quien mato a Cristian Kustermann?» (1993.), «Boleros en la Habana» (1996.), «El aleman de Atacama» (1999.), «Cita en el Azul Profundo» (2000.) radnja se vrti oko protagonista Cayetana Brulea, kubanskog privatnog istražitelja s prebivalištem u Čileu  u kojima Ampuero slijedi tradicionalnu formulu detektivskog romana: Cayetano istražuje zločin nakon što se on dogodio i uspostavlja red u društvu narušen zločinom s početka. «Ljubavnici iz Stockholma» prekidaju ovaj niz i Ampuero piše postmodernisitičku metafikcionalnu anti-detektivsku priču.

Roberto Ampuero, najčitaniji suvremeni čileanski pisac, rođen je u Valparaísu 1953. godine. Od 1974. do 1979. studira književnost u Havani. U Istočnoj je Njemačkoj boravio od 1980. do 1982. i tu pohađao poslijediplomski studij iz politologije i hispanistike. U Zapadnoj Njemačkoj bio je dopisnik talijanske novinske agencije IPS i glavni urednik časopisa Desarrollo y Cooperación (Razvitak i suradnja).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –