Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladan Desnica

Igre proljeća i smrti

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Urednik: Tonko Maroević
  • 09/2008.
  • 520 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531403801
  • Cijena: 198.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Rijetki su književni putovi bili tako trnoviti i prepuni prepreka kao što je to slučaj Vladana Desnice, pisca koji je s ozbiljnim objavljivanjem započeo tek u svojoj četrdeset i petoj godini, da bi rana smrt prekinula njegov stvaralački luk već u šezdeset i drugoj godini života.

Kroz nešto više od desetljeća i pol, svim dodatnim nepogodama i protivljenjima usprkos, on se opravda no nametnuo kao jedan od najvećih prozaika i najizgradenijih intelektualaca u čitavom kulturnom prostoru nekadašnje države, kao književnik doista univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojemu piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi.

“Igre proljeća i smrti” ogledni je antologičarki uvid u opus autora „univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojem piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi“.

Desničino djelo Maroević kompetentno ocjenjuje kao vrhunac sredozemnih iskustava u hrvatskoj književnosti. Uvrštene priče “Bog sve vidi”, “Pravda”, “Posjeta”, “Oproštaj”, “Spiriti”, “Priča o fratru sa zelenom bradom”, “Šarasta kutija”, “Solilokviji gospodina Pinka” i roman “Proljeća Ivana Galeba” predstavljaju Desnicu kao antologijskog pripovjedača, dojmljiva iskustva i životne mudrosti. Roman “Proljeća Ivana Galeba” vrhunac je autorova umijeća i umjetnosti, „djela kasnog modernizma, najava skepticizma postmoderne“ (Solar).

Književni opus Vladana Desnice zaokružen je izborom eseja i kritika, koji otkrivaju autorovu kreativnost i vrsnu naobrazbu. Esej “O jednom gradu i o jednoj knjizi”, polemički odgovor na ideološku prosudbu književnika Jože Horvata o knjizi “Zimsko ljetovanje” nadahnut je tekst o Zadru, piščevu rodnom gradu.

Temeljna svjetonazorska misao Vladana Desnice je da se čovjek nalazi između dviju provalija: provalije beskonačnosti i provalije smrti. Ta svevremena dvojnost oplemenjena autorovom lucidnom mudrošću, igre su proljeća i smrti...

***

Vladan Desnica, romanopisac, pripovjedač, dramatičar, pjesnik, esejist, prevoditelj, scenarist i kritičar, rodio se u Zadru 17. rujna 1905. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru, Šibeniku i Splitu, a pravni fakultet je završio u Zagrebu. Studijsku godinu 1927./28. proveo je u Parizu, proučavajući estetiku, glazbu i povijest umjetnosti. Radio je kao advokat i sudac u Splitu; ratne godine dijelom provodi u Zadru i na obiteljskom imanju u Islamu Grčkom, da bi 1945. godine došao u Zagreb, zaposlivši se u Ministarstvu financija. 1949. godine napušta službu i živi kao slobodni književnik do smrti 4. ožujka 1967. godine.

Prve je pjesme, pripovijetke, eseje i prijevode objavljivao u tridesetim godinama, ali je u književni život zapravo stupio kasno, 1950. godine, objavljivanjem romana »Zimsko ljetovanje«, a svoj iznimni literarni dar potvrdio je s dvije knjige pripovjedaka, tiskane 1952. godine (»Olupine na suncu«) i 1955. godine (»Proljeće u Badrovcu«).

Neosporan vrhunac opusa predstavlja roman »Proljeća Ivana Galeba«, koji je Desnica pisao dvadesetak godina, prvi put je objelodanjen 1957. godine, a potom objavljivan u tridesetak izdanja i prevođen na mnoge jezike. U tom je djelu sintetizirao gotovo sva svoja iskustva i u obliku predsmrtnog monologa protagonista stvorio roman-esej, roman-simfoniju ili »roman-spužvu«, pogodan da spoji istančanu evokaciju zbilje s dubokom meditacijom o prolaznosti i smrti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –