Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srđan Valjarević

Komo

  • Nakladnik: Sandorf
  • 11/2008.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789535528425
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad se sredinom devedesetih pojavio u srpskoj književnosti, za Srđana Valjarevića poznati tamošnji novinar Teofil Pančić napisao je da se 'obreo niotkuda, kako i treba'. Ubrzo je postao jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih suvremenih srpskih pisaca. "Komo" je u Srbiji izdan 2006, a tematski je vezan uz boravak Srđana Valjarevića na spisateljskoj stipendiji u Italiji potkraj devedesetih. 
 
Bijeg od Srbije glavni lik romana, mladi beogradski pisac, pronalazi u trošenju Rockefellerove stipendije koju dobiva kako bi u miru i luksuzu talijanske vile pisao roman.

Suprotno običajima stipendista, on ni ne pomišlja raditi, a dane provodi opijajući se i družeći s ljudima iz obližnjeg mjesta. Upoznaje mladu djevojku Aldu s kojom, zbog jezične barijere, progovara tek pokoju riječ na mješavini talijanskog i engleskog, a kroz komunikaciju crtežom njih dvoje ostvaruju bliski i erotičnošću nabijen odnos.  Ekonomično pisan, brutalno iskren, roman vrvi autobiografskim činjenicama.

“Valjarević uspijeva u onome u čemu većina njegovih kolega na ovim prostorima ne - stvara interesantna i lako čitljiva umjetnička djela koja nisu trivijalna i petparačka literatura. Ovaj dnevnik o „avanturi bez avanture“, spoznavanju toga da nikada ne možeš nešto da dobiješ, a da nešto ne izgubiš, o tome kako je čovjek zapravo cijelog života sam, i o tome kako svoju samoću nosimo u sebi ma gdje se nalazili, vrijedno je djelo suvremene srpske književnosti - roman koji još više podiže talase nadolazeće plime neorealističke literature.

(Nenad Župac)

Srđan Valjarević (1967.), srpski je suvremeni književnik, pisac romana, pripovjedač i pjesnik. Njegove najvažnije knjige su: “List na korici” (roman, 1990.), “Džo Frejzer i 49 pesama” (1992.), “Ljudi za stolom” (roman, 1994.), “Zimski dnevnik” (proza, 1995.), “Drugi dnevnik zime” (proza, 2005.), “Komo” (roman, 2006.) Proza i poezija Srđana Valjarevića prevedene su na engleski, njemački, francuski i švedski jezik.

Roman “Komo” odnio je brojne srpske književne nagrade, i neke strane, a ujedno je postao i jedan od najčitanijih srpskih romana posljednjeg desetljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –