Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Županić Benić

O lutkama i lutkarstvu

  • Nakladnik: Leykam international
  • 02/2009.
  • 195 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534233
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Lutkarstvo kao sinteza umjetnosti u sebi objedinjuje jedinstvo doživljaja pokreta, likovnog, glazbenog, dramskog i plesnog izraza, te nudi bezbrojne mogućnosti stvaralačkog i maštovitog izražavanja kako za djecu, tako i za odrasle.

Ova se knjiga bavi lutkarstvom i lutkom kao glavnim segmentom medija, ali iz perspektive kreatora lutaka i umjetničkog pedagoga. Svako poglavlje knjige opisuje jednu vrstu scenske lutke, kao što su: ručna lutka (ginjol, zijevalica), lutka na koncima (marioneta), štapna lutka (javajka), plošna lutka (kazalište sjena) i maska.

Svaka vrsta lutaka pojedinačno je prikazana kroz kratak povijesni pregled svog razvoja. Zatim kroz tehnologiju kreacije i izrade te vrste lutaka, animaciju i praktičnu primjenu u odgojno-obrazovnom procesu.
 
Dio knjige obuhvaća i tehnološka razrada navedenih vrsta lutaka s popratnim vizualnim materijalom (skice, crteži, fotografije), koje prikazuju postupak kreacije i izrade određene lutke. Uz svaku vrstu lutaka slijedi prikaz mogućih pozornica i idejnih rješenja za scenografiju, te zakonitosti pokretanja, odnosno animacije.

Poseban dio knjige je opis praktične primjene lutke u radu s djecom. Sadržaj čine primjeri iz autoričinog dugogodišnjeg iskustva umjetničko-pedagoškog vođenja lutkarskih skupina djece različitih uzrasta. Polazište je ideja kako oživjeti lutku među djecom, gdje oni nisu samo pasivni promatrači predstave, već aktivni sudionici procesa nastanka lutke i lutkarske predstave.

Knjiga je namijenjena svima koji se žele baviti i koji se bave lutkom i lutkarstvom: studente odgojnih znanosti, odgojitelje, učitelje, nastavnike, umjetnike… Osmišljena je da potakne, motivira i ukaže na širu perspektivu ove umjetnosti, te mnoštvo mogućnosti koje nam pruža lutka.

***

Marijana Županić Benić rođena je 1977. Diplomirala je razrednu nastavu, likovnu kulturu i predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Lutkarstvom se bavi od 1998., isprva kao članica eksperimentalnog ansambla Fasade (ZKM). Usavršavala se na brojnim lutkarskim, plesnim i likovnim radionicama. Članica je UNIMA-e, međunarodne organizacije lutkara (od 2003.), kao i ULUPUH-ove sekcije za kreaciju lutaka (od 2004.). Uz kreaciju lutaka, bavi se scenografijom i kostimografijom.

Sudjelovala je kao autor i izvođač u brojnim kazališnim projektima te izlagala radove na pet samostalnih izložbi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –