Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Houellebecq Bernard Henri Levy

Državni neprijatelji

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Ita Kovač
  • 12/2009.
  • 234 str., meki uvez
  • ISBN 9789537056711
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Državni neprijatelji" knjiga je pisama što su ih dvije zvijezde francuskog kulturnog života − “pisac provokator” Michel Houellebecq i “medijski flozof” Bernard-Henri Lévy razmjenjivali od siječnja do lipnja 2008.

Na prvi pogled sve ih razdvaja: BHL je filozof u bijeloj košulji, bogataško dijete, angažirani branitelj ljudskih prava, dok je Houellebecq proleterskih korijena, nihilist i depresivac.

Međutim njihovo dopisivanje nalik je strastvenom razgovoru dvojice erudita koji raspravljaju o filozofji, književnosti, angažmanu pisca i stanju u današnjem društvu, ali i sasvim intimnim ispovijestima u kojima bez zadrške otkrivaju svoje živote.

***

"Nevjerojatan­nepojmljiv­nemoguć dvojac. Filozof sjaja i pjesnik bijede. Ali znaju oni ugasiti i upaliti ftilj, kad zatreba. Jer iako ni jedan ni drugi ne mogu u potpunosti dokučiti vlastite mane, obojica savršeno uočavaju mane onoga drugoga. Tekst odolijeva dvama klišejima. U njemu je ono najbolje od svakog. Pismo pod električnom strujom sa žaruljama od stotinu tisuća volta. Duh s laserom, slobodan poput zraka, koji se voli igrati vatrom. Jedan je na visini drugog. Mogli bismo istaknuti pikantne anegdote i oštre rečenice. S navalama smijeha i razdraženim živcima u konačnici. Ali ne. Valja se prepustiti struji razmjene pisama koja se crvene ili žare poput ljudskih lica, u mješavini žestine i stida." (Le Journal du Dimanche)

Prelistajte knjigu!


***

Michel Houellebecq (1958.), pjesnik, esejist i prozaik, zasigurno najkon troverzniji francuski književnik, počeo je pisati vrlo mlad, ali književno priznanje stječe tek 1994. objavivši roman "Širenje područja borbe". Godine 1998. objavljuje drugi roman, "Elementarne čestice", koji je preveden na više od dvadeset i pet jezika i napokon ga etablirao u cijeloj Europi kao jednog od najznačajnijih autora suvremene književnosti. Najvažnija prozna djela: "Lanzarote i drugi tekstovi" (2000.), "Platforma" (2001.), "Mogućnost otoka" (2005.).

Bernard-Henri Lévy (1948 filozof, pisac i aktivist, već je desetljećima angažiran u francuskom političkom i kulturnom životu. Nakon što je diplomirao flozofju na École Normale Superieure postaje izvjestitelj iz Bangladeškog oslobodilačkog rata protiv Pakistana. Vrativši se u Pariz, sa skupinom mladih intelektualaca osniva društvo Novi flozof (Nouveaux philosophes) gdje žestoko kritiziraju odnos socijalista i komunista prema događajima iz 1968. Sedamdesetih predaje flozofju na Sveučilištu u Strasbourgu i na École Normale Superieure.

Objavio je više od dvadeset djela, a najvažnija su "La barbarie à visage humain" (1977.), "Francuska ideologija" (Idéologie française, 1981.), "Posljednji dani Charlesa Ba udelairea" (Les derniers jours de Charles Baudelaire, 1988.) "Bosna!" (1994.), "Le siècle de Sartre2 (2000.), "Réfexions sur la Guerre", "le Mal et la fn de l’Histoire" (2002.), "American Vertig"o (2006.).


Prelistajte knjigu!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –