Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivanka Borovac

Ljubavne muke jednog Luke

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 01/2010.
  • 94 str., meki uvez
  • ISBN 9789531406031
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Počela je nova školska godina.

Luka je presretan: sad konačno može reći da ide u treći razred. Kad bi ga ljetos tko pitao u koji razred ide, nije znao što da odgovori: više ne ide u drugi, a još nije u trećemu. Ni na nebu ni na zemlji. Zato bi promrmljao: »U nikoji.« Tada bi se neki naljutili i rekli daje bezobrazan. A mama bi rekla da je neobrazovan - jer se kaže: »Ni u koji.«

Ipak mora priznati da mu je bilo sasvim dobro i u tom »ni-u--kojem« razredu.
Između ostaloga, naučio je skakati na glavu i »repati«.

Zapravo, postao je gorljivi reper. U glavi mu danonoćno bruje opake reperske rime. (Tata kaže da mu je to od skakanja na glavu.)
Kako bilo da bilo, kad je učiteljica rekla da napisu nešto o jeseni, odmah su mu se u glavi počeli kotrljati stihovi.

Od škole do kuće nastalo je pravo remen-djelo:

Došla nam je jesen,
orah je potresen,
kukuruz zanesen,
a grah sav rastresen.

Knjiga "Ljubavne muke jednog Luke" donosi 20 veselih, smiješnih i napetih priča za djecu (Proljetna romantika – Kako je drveće proglistalo – Piti ili ne piti? (Ili cirkus u kazalištu) – Tajanstveni događaju u nikolinskoj noći – Zimovanje u partviš-kulenhrenu – Kad lektira ne da mira – Gnijezdo za uskrsnog zeca – Hepiend za djevojčicu sa šibicama – Šik i šit – blesikon…) iz pera Ivanke Borovac.

Ivanka Borovac rodila se u Slavoniji, u prošlom stoljeću (točno na polovici). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odstudirala je engleski i hrvatski, pa lijepo postala urednica u Mozaiku knjiga. A to je najljepši posao na svijetu! Usput je prevodila i prepjevavala, najviše knjige za djecu i slikovnice. I tako dvadeset godina.

A tada je - tika-taka - proradio biološki sat! Počela je pisati pričice i pjesmice za unučice, koji nikako da stignu (jedna kćerka još uvijek samo uzgaja vrtne patuljke, a druga sanja putovanja...). Prvi izbor je, dakako, bio "Prvi izbor" - najbolji dječji časopis. Pa su uslijedile i knjige.

Najprije "Životinjska abeceda", koja je munjevito uskočila među lektiru za prvi razred. Zatim "Dječji bonton", "Naopake bajke" i "Super-pen: engleska čitaonica". Neke su čak prevedene i na strane jezike. Najdraža joj je, naravno, "Ljubavne muke jednog Luke".

A vama?

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –