Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Cécile Guilbert

Warhol spirit

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Maja Zorica
  • 05/2010.
  • 280 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535528494
  • Cijena: 29.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dvadeset godina nakon njegove smrti, još se uvijek možemo pitati tko je uistinu bio crtač, slikar, fotograf, redatelj, producent, grafičar, autor, novinar, umjetnički direktor, televizijski voditelj, glumac, američki maneken slovačkoga podrijetla zvan Andy Warhol.

Da li je bio prorok? Varalica? Čudovište? Kreten? Papa popa? Paradoksalni teolog? Samački stroj? Nasljednik dadaizma? Mučenik? Taoist? Bogomoljac? Utvara? Krtica? Apostol društva spektakla? Samopožrtvovna žrtva? "Mamin sinčić"? Vampir? Robot? Mudrac? Šminker? Mistik? Marioneta? Svetac? Marka? Čovjek opsjednut smrću? Ništavilom? Najistinoljubiviji umjetnik druge polovice 20. stoljeća koji nastavlja utjecati na 21. stoljeće?

Da bismo to saznali, nije ga dovoljno gledati. Treba ga i čitati, slušati, naćuliti uši prema njegovim riječima i njegovim mislima. Jer, fina lekcija, lagana i duboka, ironična i lukava, koju nam daje Warhol, ima sve odlike zapanjujuće "mudrosti": mudrosti jednog velikog stratega svog vlastitog života koji bi, začudo, mogao rasvijetliti i naš.

Knjiga "Warhol Spirit", francuske esejistice Cécile Guilbert (za ovu je knjigu autorica u studenom 2008. dobila prestižnu francusku književnu nagradu za najbolje publicističko djelo u 2008. Prix Médicis essai), istovremeno je i esej i biografija te na određen način ulazi u Warholov paradoksni kod; ono pruža novo čitanje slavnog umjetnika, fotografa, pisca i modela Andyja Warhola.

Knjiga sadrži dvadeset poglavlja u formi fragmenata i liste citata, što je rezultat izravnog utjecaja estetike kataloga i Warholovog osebujnog opusa. Ona kreiraju sliku Andyja Warhola kao oportunista, cinika, praznovjernika, globaliste i – genija.

Nakladnik hrvatskoga izdanja u potpunosti se, u dogovoru s francuskim nakladnikom Grassetom, pridržavao likovnih rješenja originala kako bi hrvatskom čitatelju u cijelosti prenio izvorni doživljaj ovog iznimnog književnog, publicističkog, ali i umjetničkog ostvarenja (grafičko oblikovanje knjige potpisuje autoričin suprug, dizajner Nicolas Guilbert).

Hrvatsko izdanje ipak se razlikuje od francuskog originala: knjiga je otisnuta u ograničenoj nakladi od 500 numeriranih primjeraka, što znači da je svaka knjiga ekskluzivna i nosi svoj jedinstveni broj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –