Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hans Christian Andersen

Skakači

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Ilustracije: Tomislav Torjanac
  • 02/2013.
  • 16 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531412957
  • Cijena: 6.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Nekoć davno, poželjeli Buha, Skakavac i Žabac vidjeti tko od njih trojice može skočiti najviše; i pozvali cio svijet, i još neke koji htjedoše doći, da svjedoče tom veličanstvenom prizoru”. Tako počinju "Skakači" - slikovnica nastala po najluckastijoj, najnetipičnijoj Andersenovoj priči.

Ilustracije obiluju nadrealističnim, nonsensnim elementima, ali u suštini su alegorija Francuske revolucije (1789.–1799.). Također, slikovnica sadrži i notni zapis Händelovog Sarabandea prilagođenoga za violinu i violu, u izvedbi jednoga od likova.

''Priličan broj Andersenovih bajki bio mi je dobro poznat od prije, a većina ih je ilustrirana nemali broj puta u proteklih 180 godina, koliko otprilike postoje njegove besmrtne priče. Zato sam se dao u potragu za onima meni manje poznatima, za koje nisam sumnjao da će mi biti jednako inspirativne. Nakon hrpe pročitanih knjiga i tekstova na internetu, naišao sam na bajku Skakači za koju nisam našao podatak da je igdje objavljena kao slikovnica i, pročitavši je, zaključio da je to najluckastija, najnetipičnija i, od toga trena, meni najomiljenija Andersenova priča. Nedugo potom počeo sam raditi na ilustracijama.

Same ilustracije obiluju nadrealističnim, nonsensnim elementima, ali u suštini su alegorija Francuske revolucije (1789.–1799.) te moj naklon Jamesu Gillrayu i Honoréu Daumieru – velikim karikaturistima-satiričarima iz 18. i 19. stoljeća. Tri skakača u mojoj interpretaciji predstavljaju tri francuska društvena staleža iz onoga vremena, doduše ponešto izmijenjena u odnosu na ono što smo učili u školi: Buha kao visoki, militantni stalež, Skakavac kao srednji, umjetnički stalež i Žabac koji bi bio tipični pripadnik siromašnoga, buntovnog staleža posprdno nazvanog “bezgaćnici”, odnosno sans-culottes (staleža kojemu, povijesno i u slikovnici, pripadne Francuska, tj. Kraljevna)''.

Tomislav Torjanac

Neke od ilustracija, pogledajte na stranicama Tomislava Torjanca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –