Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavao Pavličić

Dunav : P.S. 1991. : vukovarske razglednice

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 09/2016.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789531420266
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Recepcija memoarskog zapisa "Dunav", u godini prvog objavljivanja 1983. (tri godine prije Dunava Claudia Magrisa) iznenadila je i samog autora. O Dunavu nisu čitali samo stanovnici njegova rodnog grada. Hvalili su ga i oni koji o Dunavu nisu ništa znali, ali su ga zavoljeli kroz Pavličićevo pisanje o rijeci uz koju se smjestio i Vukovar. Pavličićevu pismu divili su se i oni kritičari koji do tada o njemu nisu pisali.

Danas nam se može činiti kako je Pavličić osjetio, ili pogodio, pravi trenutak kazivanja o Dunavu.

Devet godina poslije (1992.) Dunavu je pridružen dodatak pod naslovom "P.S. 1991: vukovarske razglednice". U Razglednicama se pripovjedač pozicionira u središte zapisa i više nije samo zaljubljeni promatrač. Kako Vukovarci stoje sa sjećanjima, na koji način vukovarske rijeke postaju metafora grada, samo su neke od tema koje je Pavličić tada postavio. Tekstom je ponudio i rješenje, i utjehu; upravo ono što je Vukovarcima u tom trenutku, ali i u godinama i desetljećima kasnije, bilo najviše potrebno. Zapisano će preživjeti nekorektne povijesne interpretacije i sačuvati grad za one koji su na njega, poznavajući ga, zadržali pravo.

Uz novo izdanje Dunava ovo izdanje donosi i autorov tekst "Tlapnja uspomene"; zapis u kojem autor ispovijeda kako su nastajali njegovi memoarski tekstovi – tako i "Dunav" – koje struka najčešće olako naziva autobiografskima.

Pavao Pavličić (1946) hrvatski je književnik koji piše za odrasle i djecu. Od 1965. do 1969. u Zagrebu je studirao komparativnu književnost i talijanski jezik s književnošću. Od 1970. asistent je na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao 1974. tezom "Sesta rima u hrvatskoj književnosti". Od 1975. je docent, od 1980. izvanredni, a od 1985. redoviti profesor.

Vodio kolegije iz poredbene povijesti hrvatske književnosti te iz teorije književnosti i metrike. Na području književne povijesti najviše se bavio barokom i manirizmom, a kao versolog semantikom stiha. Objavio i više interpretacija iz starije i novije hrvatske lirike.

Pavao Pavličić je danas najproduktivniji hrvatski prozaik s preko stotinu objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Prve je prozne radove objavio 1968. godine, a prvu knjigu "Lađa od vode" 1972. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –