Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Lukić

Uvod u antropologiju izvedbe : Kome treba kazalište

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2013.
  • 392 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400099
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Uvod u antropologiju izvedbe" teatrološki je rukopis koji pokušava jasno i pregledno odgovoriti na nekoliko pitanja temeljnih za (pred)historiju kazališta i povijest izvedbenih praksi promatranih s antropološkoga motrišta:

- Kako je nastalo kazalište?
- Zašto je nastalo kazalište?
- Postoji li neka prirodna potreba kod ljudi za izvedbenim praksama?
- Koliko je i kako nastanak kazališta/izvedbenih praksi društveno uvjetovan?
- Koliko su stare izvedbene prakse?
- Što je bilo u izvedbenim praksama prije kazališta?
- Što bi moglo biti u izvedbenim praksama nakon kazališta?


Da bi se ovim pitanjima pristupilo pregledno i sustavno, a u isto vrijeme jasno i široj čitateljskoj publici razumljivo, potrebno je transdisciplinarno razmotriti i moguće odgovore, ali i nejasnoće i praznine vezane uz navedena pitanja u područjima povijesti kazališta, kazališne antropologije, psihologije kreativnosti, nove teatrologije, teorije izvedbe i kulturalnih studija.

U rasponu od arheoloških tragova najranijih izvedbenih praksi, preko antropoloških istraživanja raznovrsnih oblika izvedbe u jednostavnim zajednicama na svim kontinentima, sve do difuznih izvedbenih praksi u visokorazvijenom svijetu, virtualnih rituala i teatralizirane svakodnevice, autor je nastojao ustanoviti i jasno pokazati zajednička svojstva ljudske izvedbe kroz period dug koliko traje prisutnost ljudske vrste na Zemlji, u svim poznatim njezinim krajevima i razdobljima.

Knjiga je opremljena originalnim autorskim fotografijama koje ilustriraju raznovsrne oblike ritualnih izvedbenih praksi, od izoliranih plemenskih zajednica i rezervata, do suvremenih ritualnih izvedbenih praksi suvremenog razvijenog svijeta. Takva ilustriranost, uz brojne konkretne primjere i studije slučaja, čini rukopis atraktivnim za vrlo široki krug mogućih čitatelja.

Darko Lukić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Karl-Franzens-Universität Graz, Austria, te gostovao i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu (Velika Britanija, SAD, Italija, Španjolska, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunjska, Poljska). Objavio je niz teorijskih knjiga u području teatrologije, kao i znanstvene tekstove, te sudjelovao na mnogim međunarodnim teatrološkim konferencijama i seminarima. Objavljuje i prozu, dramske tekstove, te prevodi s engleskog i španjolskog jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –